Pikantna marokańska zupa z soczewicą

Pikantna marokańska zupa z soczewicą

4.0 80 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji

Składniki

  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1400 - 1600 g przecieru pomidorowego, typu passata
    1400 - 1600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 1500 g wody
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • sól do smaku
  • 4 - 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 899 mg
Białko 7 g
Kalorie 614 kJ / 147 kcal
Tłuszcz 6 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Węglowodany 13 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...