Urządzenia i Akcesoria
Tort Marysieńka
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 9 godz. 30 min
16 porcji
Składniki
Biszkopt kakaowy
-
80 g mąki pszennej typ 450
-
40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
5 jajek
-
140 g cukru
-
1 szczypta soli
Blat orzechowo-bezowy
-
250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
5 białek
-
200 g drobnego cukru200 g cukru
-
1 szczypta soli
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Budyń
-
500 g mleka w temp. pokojowej
-
40 g cukru wanilinowego20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
100 - 200 g cukru
-
50 g mąki pszennej
-
50 g skrobi ziemniaczanej
-
3 żółtka
Krem budyniowo-maślany
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
40 - 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
Przygotowanie tortu
-
200 - 250 g espresso, zaparzonego ostudzonego
Polewa czekoladowa
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
5 g miodu
-
orzechy włoskie, łuskane, połówki do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
161.6 mg
Białko
9.5 g
Kalorie
2272.3 kJ /
542.7 kcal
Tłuszcz
31.3 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
13.6 g
Węglowodany
56 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tort Czarny Las
5h
Wuzetka (W-Z)
9h 20min
Tort walentynkowy
7h 20min
Biszkopt kakaowy
4h
Królewiec
9h 45min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4h 40min
Malinowa chmurka
12h 5min
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48h
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48h
Ciasto makowa panienka
7h 40min
Karpatka
5h