Makowiec z bezą
TM6 TM5

Makowiec z bezą

4.6 (747 ocen)

Składniki

  • 6 jajek

Kruchy spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g zimnej wody
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker®
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Dr. Oetker®

Masa makowa

  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 400 g maku
  • 350 g mleka
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 100 g miodu, płynnego
  • 20 g kaszy manny
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka, Dr. Oetker®
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu

Beza

  • 230 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1751 kJ / 418 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
40 g
Tłuszcz
25 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
5.6 g
Sód
115 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy