
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia miski
- 500 g dżemu truskawkowego gęstego
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 348.2 kcal / 1456.7 kJ
- Białko
- 6.5 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Węglowodany
- 65.3 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 49.8 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 godz. 40 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 godz. 15 min
Obwarzanki wałeckie
3 godz.
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Rogaliki z marmoladą
50 min