Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

4.0 264 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
8 porcji

Składniki

Biszkopt
  • masło dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
Warstwa owocowa i bita śmietana
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 g truskawek, świeżych
  • 4 - 5 łyżek soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g dżemu truskawkowego
  • 50 g wody
  • 50 g galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 99.9 mg
Białko 5.8 g
Kalorie 1560.9 kJ / 373.1 kcal
Tłuszcz 13.9 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Węglowodany 57.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...