Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 500 g wody
- 350 - 370 g mięsa wieprzowego, np. łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki estragonu, suszonego (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 500 g ziemniaków, mączystych, surowych, pokrojonych na kawałki
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- woda, do gotowania
- 1 łyżeczka oleju, do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3300 kJ / 788 kcal
- Białko
- 26.1 g
- Węglowodany
- 115.1 g
- Tłuszcz
- 27.2 g
- Błonnik
- 6.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1h 15 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35 min
Szybkie zacierki
20 min
Kopytka
40min
Pierogi z mięsem
1h
Pierogi ruskie
1h 30min
Pierogi z grzybami i karpiem
2h 35 min
Kartacze z mięsem
1h
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1h 30min
Kołduny litewskie
1h 50 min
Kluski śląskie
30min
Makaron jajeczny
1h