
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 500 g wody
- 350 - 370 g mięsa wieprzowego np. łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki estragonu, suszonego (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 500 g ziemniaków, mączystych surowych, pokrojonych na kawałki
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
- woda do gotowania
- 1 łyżeczka oleju do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 788 kcal / 3300 kJ
- Białko
- 26.1 g
- Tłuszcz
- 27.2 g
- Węglowodany
- 115.1 g
- Błonnik
- 6.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kluski śląskie
30 min
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1 godz. 15 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Kopytka
40 min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1 godz. 30 min
Pielmieni
1 godz. 10 min
Cepeliny z serem
24 godz. 50 min
Makaron jajeczny
1 godz.
Kiszka ziemniaczana
4 godz. 20 min
Kartacze z mięsem
1 godz.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta
1 godz. 30 min
Pierogi ruskie
1 godz. 30 min