Pyzy z mięsem
TM6 TM5

Pyzy z mięsem

3.6 ( 464 oceny )

Składniki

Farsz

  • 500 g wody
  • 350 - 370 g mięsa wieprzowego np. łopatki, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki estragonu, suszonego (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Ciasto

  • 500 g ziemniaków, mączystych surowych, pokrojonych na kawałki
  • 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i rąk
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
  • woda do gotowania
  • 1 łyżeczka oleju do gotowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
788 kcal / 3300 kJ
Białko
26.1 g
Tłuszcz
27.2 g
Węglowodany
115.1 g
Błonnik
6.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy