Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
TM5 TM6

Drożdżowe ślimaczki z twarogiem

4.4 (83 oceny)

Składniki

Nadzienie serowe

  • 500 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
    lub 15 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g cukru
  • 100 - 150 g rodzynek
    lub 100 - 150 g żurawiny, suszonej

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g cukru
  • 300 g wody, letniej
  • 1 jajko
  • 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
    lub 60 g oleju rzepakowego
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 20 g cukru wanilinowego

Lukier

  • 200 g cukru
  • 1 białko
  • 4 - 5 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 - 5 kropli soku z czerwonych buraków
  • migdały, w płatkach, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
929.1 kJ / 221.9 kcal
Białko
7.5 g
Węglowodany
39.8 g
Tłuszcz
3.8 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Błonnik
1 g
Sód
20.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie