Drożdżowe ślimaczki z twarogiem

Drożdżowe ślimaczki z twarogiem

4.4 704 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
24 porcje

Składniki

Nadzienie serowe
  • 500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
    15 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g cukru
  • 100 - 150 g rodzynek
    100 - 150 g żurawiny, suszonej
Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 300 g wody letniej
  • 1 jajko
  • 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    60 g oleju rzepakowego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    20 g cukru wanilinowego
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • 200 g cukru
  • 1 białko
  • 4 - 5 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 4 - 5 kropli soku z czerwonych buraków (patrz wskazówka)
  • migdały, w płatkach (opcjonalnie) do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 221.9 kcal / 929.1 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 3.8 g
Węglowodany 39.8 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 2.2 g
Sód 20.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...