Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 - 70 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
-
40
g orzeszków piniowych
lub 40 g migdałów, w płatkach - 30 g oliwy z oliwek
- 25 - 30 g bazylii, świeżej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 620 g wody
- 350 g makaronu, suchego, krótkiego, np. orecchiette, farfalle
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2465 kJ / 588.8 kcal
- Białko
- 20.4 g
- Węglowodany
- 79 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Penne all'arrabbiata
20min
Makaron z serem feta i pomidorami
40min
Makaron z papryką i kozim serem
20min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40min
Spaghetti aglio e olio
35min
Pasta à la Norma
50min
Spaghetti z tuńczykiem
40min
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
40min
Tagliatelle ze szpinakiem
30min
Spaghetti napoletana
40min