Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim

Szczupak w cieście piwnym z sosem duńskim

4.8 60 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Sos duński
  • 5 g koperku, świeżego
  • 40 g cebul perłowych marynowanych, odsączonych z zalewy
  • 60 g korniszonów odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g musztardy Dijon
  • 1 czubata łyżeczka curry, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Szczupak w cieście piwnym
  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
  • 125 g piwa jasnego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 - 450 g filetów ze szczupaka, bez skóry pokrojonych na 5-7 cm kawałki, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki, do podania

Wartości odżywcze na 4 porcje

Kalorie 3402 kcal / 14243.5 kJ
Białko 111.3 g
Tłuszcz 276.6 g
Węglowodany 119.8 g
Błonnik 5.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...