Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g dried red lentils (see Tips)
- 1000 g filtered water, plus extra for soaking
- 1 tsp extra virgin olive oil
- ¾ tsp salt
- 1 apple, peeled, cored and cut into pieces (approx. 2-3 cm)
- 1 garlic clove
- 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- ½ tsp lemon juice
- 3 - 4 tbsp vegan mayonnaise (see Tips)
- 1 ½ tsp nutritional yeast (see Tips)
- 1 - 2 pinches ground turmeric
- 2 tsp curry powder
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 902.6 kJ / 214.9 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Błonnik
- 4.4 g
Alternatywne przepisy
Sweet and sour tempeh
50min
Lentil bolognese
30min
Zucchini, lentil and coconut stew
30min
Millet cashew stir-fry
30min
Mixed mushroom burgers
50min
Breakfast sausages
1 godz. 5 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30min
Pulled BBQ jackfruit
25 Min
Sweet potato lasagne
1 Std. 20 Min
Smoky beetroot and black bean sliders with soused cucumber
1 Std. 20 Min
Lentil and chickpea burger with tahini dressing
1 Std. 30 Min
Vegan walnut and black bean burger
4h 40 min