![Lentil and mint salad Lentil and mint salad](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4E18F2C6-CB10-49FF-825E-4A3AC83348B3/Derivates/249E168F-3A5D-419B-A2BE-189A19973E0A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g extra virgin olive oil
- 30 g lemon juice
- 1 pinch ground white pepper
- 3 pinches salt, plus an extra ½ tsp
- 1200 g water
- 200 g split black lentils
- 200 g cherry tomatoes, cut into quarters
- 80 g red onion, cut into thin slices (1-2 mm - see Tips)
- 2 - 3 sprigs fresh mint, leaves only
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1345.8 kJ / 320.3 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 16.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 297.1 mg
Alternatywne przepisy
Salmon fillets with buckwheat and asparagus
40min
Mediterranean capsicums
2 Std.
Asparagus and broad bean salad
25min
Spring greens with grapefruit
30min
Pea and garden mint fritters
25min
Zucchini tortillas with falafel
25h 30min
Tandoori portobellos with creamy coconut raita
40min
Quinoa with mixed greens and yoghurt dressing
35 min
Eggplant with burghul
55 Min
Stuffed capsicums with herbed quinoa
30min
Couscous tahini bowl
30min
Roasted eggplant
1 godz. 35 min