Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g schabu wieprzowego, najlepiej środkowego (patrz wskazówka)
- 3 ząbki czosnku
-
40
g oleju rzepakowego
lub 40 g oleju słonecznikowego -
15
g miodu gryczanego, płynnego
lub 15 g miodu wielokwiatowego, płynnego - 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1259 kJ / 300.9 kcal
- Białko
- 24.8 g
- Węglowodany
- 2.2 g
- Tłuszcz
- 20.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 506.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem
45 min
Kiełbasa wieprzowa na Varomie
1 Std. 30 Min
Rolada ze schabu
5 Std. 15 Min
Szynka drobiowa
2 Std. 10 Min
Rolada z boczku z daktylami na Varomie
2 Std. 30 Min
Schab duszony w sosie
50 Min
Schab chrzanowy
2 Std. 30 Min
Baleron z karkówki
50 godz. 30 min
Schab gotowany na parze
1h 50min
Karkówka po karkonosku
1h 50min
Polędwiczki wieprzowe na Varomie
2h 15 min
Soczysty filet z indyka na kanapki
16h