Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 goździki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 - 2
łyżeczki miodu, płynnego
lub 1 - 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego - 30 - 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli
- 500 - 600 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1098.9 kJ / 262.7 kcal
- Białko
- 13.4 g
- Węglowodany
- 10.6 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 117.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Śledzie po wiejsku
25 godz. 10 min
Śledzie po wileńsku
13 godz. 45 min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25 godz. 15 min
Śledzie w zalewie paprykowej
2h 45 min
Ryba po kaszubsku
30min
Śledzie po japońsku
45min
Łosoś w galarecie
3 godz. 50 min
Śledzie w sosie musztardowym
10u. 15min
Śledzie po cygańsku
2 godz. 20 min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Ryba po grecku
45min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min