Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- 200 g semoliny z pszenicy durum
- 350 g wody
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej
Wierzch
- oliwa z oliwek, do skropienia
- 2 - 3 pomidory śliwkowe, pokrojone wzdłuż w ok. 3 mm plastry
- 1 - 2 ząbki czosnku, pokrojone wzdłuż w 1 mm plastry
-
1
łyżka oregano, suszonego
lub 1 łyżka oregano, świeżego, tylko liście - 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 931 kJ / 222.5 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
Alternatywne przepisy
Focaccia serowa z pomidorami
45 Min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2h 5min
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2u. 10min
Focaccia z cebulą, oliwkami i rozmarynem
2 Std. 35 Min
Focaccia z figami i rozmarynem
2h
Mini focaccie
2h 5min
Focaccia z cebulą
2 Std. 20 Min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1h 40min
Mini foccacie z oregano
3h 40min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2h
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1 Std. 45 Min
Focaccia
2óra 50p