Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 500 g białej mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 220 g wody, letniej
- 25 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułek
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ pęczka szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1152 kJ / 275 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2h 45min
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami (rosnące przez noc)
12h 35 min
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 godz. 30 min
Bułki grahamki
1h 5min
Otrębowe bułki z oregano
1 godz. 30 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 godz. 30 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Bułeczki orkiszowe
2 godz. 30 min
Tradycyjne bagietki
2 godz. 30 min