Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 250 g wody
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia blachy i posmarowania focacci
- 500 g białej kiełbasy, surowej, obranej ze skóry, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1856 kJ / 443.3 kcal
- Białko
- 18.5 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
Alternatywne przepisy
Ziołowe bułeczki z pasztetem
1 godz. 10 min
Pizzowe muffiny
1h 50min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1 godz. 30 min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 godz. 40 min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1h 45min
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2 Std. 50 Min
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 min
Placek nadziewany mozzarellą
1h 5min
Rolada mięsna w cieście francuskim
50min
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Paluchy z boczkiem i cebulą
1h 20min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40min