
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 250 g wody
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia blachy i posmarowania focacci
- 500 g białej kiełbasy, surowej, obranej ze skóry, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1856 kJ / 443.3 kcal
- Białko
- 18.5 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
Alternatywne przepisy
Pizza genueńska z cebulą (fugazza)
1 godz.
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2h 50min
Focaccia z cebulą
2h 20min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40min
Placek nadziewany mozzarellą
1 godz. 5 min
Pizzowe muffiny
1h 50min
Podpłomyk cztery sery
55 min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1 godz. 30 min
Bułeczki z chorizo i boczkiem
3 Std.
Ciasteczka czosnkowe
50min
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2h 50min
Pissaladière - francuska pizza
1h 20min