Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- 220 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 30 g smalcu, pokrojonego na kawałki
Wierzch
- 500 g wody
- 300 g różyczek brokułu
- 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ząbek czosnku
- 12 filetów z anchois, w oleju, odsączonych
- 4 łyżki orzeszków piniowych, do posypania
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 796.3 kJ / 190.3 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 26.8 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 2.6 g
Alternatywne przepisy
Chlebki z serem feta i koperkiem
1 godz. 30 min
Tarta z szynką i fasolką szparagową
1 godz. 40 min
Tarta prowansalska
1 godz. 15 min
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2 godz. 10 min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 godz. 20 min
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Focaccia z jabłkiem i cebulą
1h 55 min
Mini focaccie
2 Std. 5 Min
Mini foccacie z oregano
3j 40 menit
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2 godz.
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45min
Focaccia z cebulą
2 godz. 20 min