Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z domową ricottą i zielonymi warzywami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Makaron lasagne
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i makaronu
-
2 jajka
Domowa ricotta ze szpinakiem i miętą
-
1500 g mleka
-
40 g octu spirytusowego
-
skórkę otartą z cytryny (0,5-1 szt.), ekologiczną, bez białych błonek
-
8 liści mięty, świeżych
-
20 g liści szpinaku, świeżych
-
1 szczypta soli
Masa cukiniowo-groszkowa
-
1 ząbek czosnku
-
500 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek
-
100 g zielonego groszku, mrożonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
Beszamel parmezanowy
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia naczynia
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
500 g mleka
-
50 g mąki pszennej
-
30 g masła miękkiego
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
liście mięty, świeże ilość do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
38 g
Kalorie
3844 kJ /
915 kcal
Tłuszcz
48 g
Błonnik
6 g
Węglowodany
81 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NIEDZIELNY WŁOSKI LUNCH
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kremowe gratin z jarmużu
55 min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 godz. 20 min
Tortelloni z ricottą i szpinakiem
2 godz.
Gnocchi alla romana
2 godz.
Lasagne serowa ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Sycylijskie arancini z mięsem
3 godz. 5 min
Makaron cannelloni nadziewany serem ricotta
1 godz. 20 min
Naleśniki zapiekane z kurkami i ricottą
1 godz. 10 min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1 godz. 20 min
Szpinakowe gryczotto z kurkami
30 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
2 godz. 5 min