Wersje kompatybilne
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Yoghurt tahini sauce
- 50 g cold water
- 2 garlic cloves
- 40 g lemon juice
- 100 g tahini
- 400 g natural pot set yoghurt, full fat
- ½ tsp salt
Chicken and assembly
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 10 garlic cloves
- 2 tbsp olive oil, plus extra for frying
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- 1 pinch ground black pepper
- 1000 g chicken breast fillet, cut into pieces (4-5 cm)
- 800 g water
- 2 pita breads (large)
- 120 g lemon juice
- 20 g pine nuts, toasted
- 5 sprigs fresh coriander, leaves only, finely chopped
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3458 kJ / 823.3 kcal
- Białko
- 73.8 g
- Węglowodany
- 30.1 g
- Tłuszcz
- 42.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Sód
- 1812.8 mg
Alternatywne przepisy
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30 min
Baba ghanoush
1h
Fatayer (spinach turnovers)
1 Std. 35 Min
Bamia (okra and meat stew)
55 min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 godz.
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1 Std. 35 Min
Tahini cream with blackberries (Raymond Capaldi)
4h 30 min
Samke harra
35min
Hungarian goulash
1h 30 min
Tarator (tahini dip)
5 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30 min
Lemon and herb salmon burgers with zucchini fries
55 min