Wersje kompatybilne
Wegańska bezglutenowa tarta ze śliwkami bez pieczenia
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
- wrząca woda, ilość do namoczenia daktyli
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 80 g migdałów, w płatkach
- 60 g oleju kokosowego, płynnego (patrz wskazówka)
- 20 g zimnej wody
Masa czekoladowa
- 400 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 300 g mleczka kokosowego
- 40 g syropu z agawy
Karmelizowane śliwki
- 350 g śliwek węgierek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka cukru
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 - 3 łyżki płatków kokosowych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2010.4 kJ / 480.5 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 41.9 g
- Tłuszcz
- 32.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Błonnik
- 8.1 g
- Sód
- 13.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
1h 55 min
Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym
1h 45min
Brownie z mąką z ciecierzycy z sosem z marakui
1h
Brownie fasolowo-daktylowe
2h
Tarta orzechowa z kremem z nerkowców
6ωρ. 55 λεπτ.
Wegańskie ciastka migdałowo-kokosowe
1h 20min
Kulki zdrowia z chili - bez jajek, glutenu, cukru Joanny Wierzbowicz
12h 30min
Bezglutenowy spód do tarty
35 menit
Deser z nasionami chia z cieciorką i gorzką czekoladą
13h 10min
Migdałowe brownie z buraka
1h 55 min
Ciasto czekoladowe z mąki gryczanej
1h 10min
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami
1h 10min