
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 laska wanilii
- 800 g mleka, 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 220 g żółtek (ok. 14 sztuk), w temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 70 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 11492.8 kJ / 2745 kcal
- Białko
- 66 g
- Węglowodany
- 288 g
- Tłuszcz
- 148 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 min
Ptysie
2 godz. 15 min
Krem angielski (Crème anglaise)
2 godz. 25 min
Biszkopt
1 godz. 50 min
Sos karmelowy
1 godz. 30 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 min
Ciasto ptysiowe
2 godz.
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 godz. 40 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 godz.
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 godz. 55 min
Babeczki z kremem budyniowym i owocami (Papavero)
2 godz. 50 min
Krem z białej czekolady i wody różanej
8 godz. 15 min