![Crème pâtissière Crème pâtissière](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/04DDADE8-D53E-46B3-9A91-8C5BE9EFF2B0/Derivates/3ba6de41-12e5-4693-a247-7f7368b4e879.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 laska wanilii
- 800 g mleka, 3,2% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 220 g żółtek (ok. 14 sztuk), w temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 70 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 11492.8 kJ / 2745 kcal
- Białko
- 66 g
- Węglowodany
- 288 g
- Tłuszcz
- 148 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem kawowy
20min
Ganache pistacjowy
5 Std. 30 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min
Tort brownie z solonym sosem karmelowym i bitą śmietaną
3 Std. 50 Min
Ciasto ptysiowe
2 Std.
Ptysie
2 Std. 15 Min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6h 10min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Biszkopt
1óra 50p
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20min