Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 - 80 g orzechów, całych, mieszanych np. laskowych, włoskich, migdałów
- 5 jajek, rozm. L (ok. 300 g)
- 300 g cukru
- 165 g miodu
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g śmietany, 36% tłuszczu
- 345 g mąki pszennej, typ 500
- 110 g mąki orzechowej
- skórkę otartą z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g proszku do pieczenia
- 130 g pasty orzechowej (patrz wskazówka)
- cukier puder, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 934.9 kJ / 223.3 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 108.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świąteczne ciasto z bakaliami
4h 10min
Prosty makowiec
13u. 15min
Ciasto serowe (Tiropita)
1h 10min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2h 15min
Ciasto makowe
1h
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Sernik na biszkoptowym spodzie
2h 50min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2h 10 min
Babka piaskowa sezamowa
1h
Ciasto z kruszonką
3h 20min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8h