Urządzenia i Akcesoria
Ciasto orzechowe
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
24 porcje
Składniki
-
70 - 80 g orzechów, całych, mieszanych np. laskowych, włoskich, migdałów
-
5 jajek rozm. L (ok. 300 g)
-
300 g cukru
-
165 g miodu
-
¼ łyżeczki soli
-
120 g śmietany, 36% tłuszczu
-
345 g mąki pszennej typ 500
-
110 g mąki orzechowej
-
skórkę otartą z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
10 g proszku do pieczenia
-
130 g pasty orzechowej (patrz wskazówka)
-
cukier puder do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
108.1 mg
Białko
3.9 g
Kalorie
934.9 kJ /
223.3 kcal
Tłuszcz
1.7 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
31.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKIE MOMENTY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Travel cake z orzechami pekan i bananami
3 godz.
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Sernik kokosowy z sosem karmelowym
3 godz. 30 min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2 godz.
Wytrawny keks migdałowy z oliwkami i suszonymi pomidorami
14 godz. 50 min
Ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
2 godz.
Babka piaskowa sezamowa
1 godz.
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1 godz. 20 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.