Burger wegański
TM5 TM6

Burger wegański

4.5 (87 ocen)

Składniki

Bułka

  • 15 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 210 g wody
  • 5 g drożdży świeżych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • olej, ilość do natłuszczenia miski

Burger

  • 1200 g wody, plus dodatkowe 3 łyżki do namoczenia siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czarnej fasoli, z puszki, opłukanej i odsączonej z zalewy
  • 10 g bułki tartej
  • 35 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżeczki maku

Przygotowanie

  • 4 łyżki ketchupu
  • 8 liści sałaty karbowanej
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 awokado, pokrojone w plastry (opcjonalnie)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
3222 kJ / 770 kcal
Białko
21.7 g
Węglowodany
112 g
Tłuszcz
29.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy