Burger grzybowo-jaglany
TM6 TM5

Burger grzybowo-jaglany

4.6 ( 33 oceny )

Składniki

  • 25 - 30 g grzybów, suszonych np. podgrzybków, borowików
  • 500 g wrzącej wody

Sos pomidorowo-śliwkowy

  • 150 g wody
  • 70 - 80 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 300 g krojonych pomidorów, z puszki
    lub 300 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego

Burger grzybowo-jaglany

  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 - 40 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 140 g kaszy jaglanej
  • 25 g masła klarowanego
    lub 25 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 2 ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 45 g mąki pszennej
  • 5 bułek do burgerów
  • 5 liści sałaty masłowej
  • rukola do podania
  • liście szpinaku baby, świeże do podania
  • rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry, do podania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
515.1 kcal / 2155.3 kJ
Białko
16.6 g
Tłuszcz
12.5 g
Węglowodany
86 g
Błonnik
7.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy