Farinata - włoski placek z ciecierzycy
TM5 TM6

Farinata - włoski placek z ciecierzycy

3.5 (21 ocen)

Składniki

  • 200 g ciecierzycy, suszonej
  • 300 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 60 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • szałwia, świeża, drobno posiekana, do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do posypania farinaty

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1299 kJ / 310 kcal
Białko
10.7 g
Węglowodany
34.5 g
Tłuszcz
15.7 g
Błonnik
8.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie