Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 - 60 g cebuli dymki, tylko białej części, przekrojonej na pół
- 25 g suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
- 15 g oliwy z oliwek
- 100 g szynki gotowanej, wędzonej, w plastrach, pokrojonej w paski o grubości 5 mm
- 60 g sera feta, pokruszonego
- 250 - 280 g makaronu, ugotowanego, np. penne, spaghetti, farfalle (patrz wskazówka)
- 5 jajek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g wody
- liście bazylii, świeże, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1610.5 kJ / 384.7 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pomidory zapiekane pod kruszonką
1h
Pomidory faszerowane makaronem z mozzarellą
1h 5min
Rolada makaronowa z mięsem
1h 30min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1 godz. 35 min
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
35min
Pizza z makaronu spaghetti
1h 10min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1h
Naleśniki kawowe
1h
Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem
55min
Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem
50min
Naleśniki z brokułami i sosem serowym
1 Std. 25 Min
Zielone naleśniki z szynką i serem
55min