
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 - 60 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
- 25 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 15 g oliwy z oliwek
- 100 g szynki gotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w paski o grubości 5 mm
- 60 g sera feta pokruszonego
- 250 - 280 g makaronu, ugotowanego np. penne, spaghetti, farfalle (patrz wskazówka)
- 5 jajek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- 500 g wody
- liście bazylii, świeże do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 384.7 kcal / 1610.5 kJ
- Białko
- 23 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Błonnik
- 1.8 g