
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło miękkie, do natłuszczenia formy
- 25 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 125 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 25 g bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 30 - 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
100 - 120
g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
lub 100 - 120 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski - 80 - 100 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
- 8 - 10 liści bazylii, świeżych do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 443.2 kcal / 1854.5 kJ
- Białko
- 42.9 g
- Tłuszcz
- 24.6 g
- Węglowodany
- 13.7 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Sód
- 1056.8 mg