Mizza (pizza na mięsnym spodzie)

Mizza (pizza na mięsnym spodzie)

4.3 75 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje

Składniki

  • masło miękkie, do natłuszczenia formy
  • 25 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 125 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 25 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 30 - 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 100 - 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
    100 - 120 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 80 - 100 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
  • 8 - 10 liści bazylii, świeżych do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 443.2 kcal / 1854.5 kJ
Białko 42.9 g
Tłuszcz 24.6 g
Węglowodany 13.7 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 10.9 g
Sód 1056.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...