
Urządzenia i Akcesoria
Mizza (pizza na mięsnym spodzie)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje
Składniki
-
masło miękkie, do natłuszczenia formy
-
25 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
-
125 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
1 ząbek czosnku
-
500 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
-
25 g bułki tartej
-
2 jajka
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
30 - 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
100 - 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
-
80 - 100 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
-
8 - 10 liści bazylii, świeżych do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
443.2 kcal /
1854.5 kJ
Białko
42.9 g
Tłuszcz
24.6 g
Węglowodany
13.7 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Sód
1056.8 mg