
Urządzenia i Akcesoria
Mizza (pizza na mięsnym spodzie)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje
Składniki
-
masło miękkie, do natłuszczenia formy
-
sera parmezan pokrojonego na kawałki25 g
-
sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki125 g
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście10 g
-
ząbek czosnku1
-
mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)500 g
-
bułki tartej25 g
-
jajka2
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
oliwy z oliwek1 łyżka
-
oregano, suszonego1 łyżeczka
-
czerwonej cebuli pokrojonej w piórka30 - 40 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski100 - 120 g
-
pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry80 - 100 g
-
liści bazylii, świeżych do dekoracji8 - 10
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
443.2 kcal /
1854.5 kJ
Białko
42.9 g
Tłuszcz
24.6 g
Węglowodany
13.7 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
10.9 g
Sód
1056.8 mg