Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Waldstaudenroggen-Sauerteig
- 10 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 80 g Wasser, lauwarm (37°C)
- 220 g Waldstaudenroggen-Vollkornmehl (siehe Tipp)
- 200 g Wasser
Quellstück
- 3 - 4 TL Flohsamenschalen (5 g, siehe Tipp)
- 25 g Brotbrösel (siehe Tipp)
- 40 g Sonnenblumenkerne
- 40 g Kürbiskerne
- 200 g Wasser
Hauptteig
- 1 EL Sonnenblumenöl und etwas mehr zum Einfetten
- 100 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 210 g Waldstaudenroggen-Vollkornmehl (siehe Tipp) und etwas mehr zum Bearbeiten
- 150 g Dinkelmehl Type 630 oder 700 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 2 TL Fenchelsamen, ganz
- 1 TL Schabzigerklee, gemahlen
- 15 g Honig
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 11001 kJ / 2694 kcal
- Białko
- 86 g
- Węglowodany
- 403 g
- Tłuszcz
- 58 g
- Błonnik
- 79.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Einfaches Mischbrot
3 Std. 40 Min
Roggen-Schmalz-Brot
16 Std. 10 Min
Mediterranes Kräuter-Topfen-Brot
16 Std. 40 Min
Roggensauerteig
96 Std. 20 Min
Kosaken-Doppelbrot
14h 30min
Buttermilchbrot
18 godz.
Roggenmischbrot ohne Hefe
16h 45min
Bauernbrot
16 godz. 15 min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14h 30min
Gewürzbrot
16h 30min
Dinkelbrot mit Kürbiskernen
15 godz. 45 min
Kommissbrot
15h 30min