![Waldstauden-Roggenbrot Waldstauden-Roggenbrot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8d3d6a51-a2a5-4fe4-8f3b-30f5f12be064/Derivates/1f169011-88c2-4e72-91d0-b607e6216a97.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Waldstaudenroggen-Sauerteig
- 10 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 80 g Wasser, lauwarm (37°C)
- 220 g Waldstaudenroggen-Vollkornmehl (siehe Tipp)
- 200 g Wasser
Quellstück
- 3 - 4 TL Flohsamenschalen (5 g, siehe Tipp)
- 25 g Brotbrösel (siehe Tipp)
- 40 g Sonnenblumenkerne
- 40 g Kürbiskerne
- 200 g Wasser
Hauptteig
- 1 EL Sonnenblumenöl und etwas mehr zum Einfetten
- 100 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 210 g Waldstaudenroggen-Vollkornmehl (siehe Tipp) und etwas mehr zum Bearbeiten
- 150 g Dinkelmehl Type 630 oder 700 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 2 TL Fenchelsamen, ganz
- 1 TL Schabzigerklee, gemahlen
- 15 g Honig
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 11001 kJ / 2694 kcal
- Białko
- 86 g
- Węglowodany
- 403 g
- Tłuszcz
- 58 g
- Błonnik
- 79.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Buttermilchbrot
18 Std.
Kommissbrot
15h 30min
Zwirbel-Graubrot
16 godz.
Sauerteigpulver
24 godz. 10 min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16hod. 45min
Roggen-Schmalz-Brot
16 Std. 10 Min
Wachauer Laberl
15 godz. 20 min
Bauernbrot
16 Std. 15 Min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15h 40min
Roggensauerteig
96 godz. 20 min
Gewürzbrot
16h 30 min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14h 30min