![Dinkelweckerl Dinkelweckerl](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/59a8d40f-3b81-442b-9200-5f518f48f8c4/Derivates/03b913c6-73e6-4aa2-ad49-6ab977d6466d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 50 g Wasser (lauwarm)
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 60 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Kochstück
- 150 g Wasser
- 50 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Hauptteig
- 260 g Wasser und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 10 g Honig
- 400 g Dinkelmehl Type 630 oder 700
- 3 - 4 TL Flohsamenschalen (5 g, siehe Tipp)
- 2 TL Salz (10-12 g)
- Öl zum Einfetten
- 1 EL grobes Salz (opcjonalnie)
- 1 EL Kümmel, ganz (opcjonalnie)
- Roggenmehl Type 1150 oder 960 zum Bearbeiten
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 637 kJ / 152 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Knusperspitze
5 godz. 30 min
Buttermilchbrot
18 Std.
Müsliweckerl
15 Std. 30 Min
Kaisersemmeln
15 godz. 45 min
Dinkelsemmerl
14 Std. 30 Min
Dinkelbrot mit Kürbiskernen
15 godz. 45 min
Wachauer Laberl
15 godz. 20 min
Bauernbrot
16 Std. 15 Min
Dinkel-Vollkornbrote mit Quinoa
24h
Baguettes Rustica
15 Std.
Mohnflesserl
14 Std. 30 Min
Dinkel-Wolke
16 Std. 30 Min