Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 50 g Wasser (lauwarm)
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 60 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Kochstück
- 150 g Wasser
- 50 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Hauptteig
- 260 g Wasser und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 10 g Honig
- 400 g Dinkelmehl Type 630 oder 700
- 3 - 4 TL Flohsamenschalen (5 g, siehe Tipp)
- 2 TL Salz (10-12 g)
- Öl zum Einfetten
- 1 EL grobes Salz (opcjonalnie)
- 1 EL Kümmel, ganz (opcjonalnie)
- Roggenmehl Type 1150 oder 960 zum Bearbeiten
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 637 kJ / 152 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dinkel-Vollkornbrote mit Quinoa
24h
Oberländer
14 Std. 30 Min
Müsliweckerl
15 Std. 30 Min
Dinkelsemmerl
14 Std. 30 Min
Dinkel-Wolke
16h 30min
Kosaken-Doppelbrot
14 Std. 30 Min
Wachauer Laberl
15 godz. 20 min
Bauernbrot
16sa 15 dk
Körnerbrötchen mit Erdnüssen
3h 40min
Knusperspitze
5h 30 min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15h 40min
Kommissbrot
15 Std. 30 Min