![Roggen-Schmalz-Brot Roggen-Schmalz-Brot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/e9073a69-1c52-427d-857e-60fc1dc29d0f/Derivates/f5a43321-3b35-47ce-aa78-6f3367c442d7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig
- 340 g Wasser
- 20 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 260 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Hauptteig
- Öl zum Einfetten
- 70 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 300 g Roggenmehl Type 1150 oder 960 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 ½ TL Salz (ca. 15 g)
- 2 ½ TL rustikales Brotgewürz (siehe Tipp)
- 25 g Schmalz (oder Grammel- bzw. Griebenschmalz)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 8712 kJ / 2212 kcal
- Białko
- 43 g
- Węglowodany
- 387 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Błonnik
- 40.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Buttermilchbrot
18 Std.
Kommissbrot
15 Std. 30 Min
Kosaken-Doppelbrot
14 Std. 30 Min
Zwirbel-Graubrot
16 Std.
Mediterranes Kräuter-Topfen-Brot
16 Std. 40 Min
Oberländer
14 Std. 30 Min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16h 45 min
Wachauer Laberl
15 godz. 20 min
Bauernbrot
16 Std. 15 Min
Roggensauerteig
96hod. 20min
Gewürzbrot
16 Std. 30 Min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14 Std. 30 Min