Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Weizensauerteig
- 100 g Wasser
- 10 g Anstellgut (Apfel-Weizensauerteig)
- 100 g Weizenmehl Type 550 oder 700
Quellstück
- 50 g Sonnenblumenkerne
- 40 g Leinsamen
- 90 g Wasser
Hauptteig
- Öl zum Einfetten
- 200 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 140 g Weizen-Vollkornmehl (siehe Tipp)
- 160 g Weizenmehl Type 550 oder 700 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 1 ½ TL Salz (7-9 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 4572 kJ / 1125 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 173 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 22.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Schweizer Rustico
25h 20 min
Brot Venezia
17 Std. 10 Min
Oberländer
14h 30min
Dinkel-Wolke
16 Std. 30 Min
Apfel-Weizensauerteig
48h 20min
Buttermilchbrot
18 Std.
Zwirbel-Graubrot
16 Std.
Wachauer Laberl
15h 20min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16 Std. 45 Min
Bauernbrot
16 Std. 15 Min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14h 30min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15 Std. 40 Min