Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brühstück
- 40 g Roggenkörner
- 20 g Brotbrösel (siehe Tipp)
- 110 g Wasser
Roggensauerteig
- 150 g Wasser
- 10 g Anstellgut (Roggensauerteig), siehe Tipp
- 110 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Kartoffeln kochen
- 500 g Wasser
- 180 g Kartoffeln, mehligkochend, mit Schale (große Kartoffeln halbiert)
Hauptteig
- Öl zum Einfetten
- Wasser zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 300 Weizenmehl Type 550 oder 700 und mehr zum Bearbeiten
- 1 ½ TL Salz (7-9 g)
- 70 g Walnüsse, halbiert
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 9282 kJ / 2283 kcal
- Białko
- 61 g
- Węglowodany
- 362 g
- Tłuszcz
- 50 g
- Błonnik
- 32.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Oberländer
14h 30min
Dinkelweckerl
23 Std. 40 Min
Roggen-Schmalz-Brot
16 Std. 10 Min
Dinkel-Wolke
16h 30min
Mediterranes Kräuter-Topfen-Brot
16 Std. 40 Min
Kosaken-Doppelbrot
14h 30min
Buttermilchbrot
18 godz.
Roggenmischbrot ohne Hefe
16h 45min
Bauernbrot
16 godz. 15 min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14h 30min
Gewürzbrot
16h 30min
Kommissbrot
15h 30min