![Dinkel-Sauerteigbrot Dinkel-Sauerteigbrot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5a17032b-9d1b-46bd-8a42-8242f78478a6/Derivates/89d36312-24d8-42d9-877b-551aafd36189.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig
- 260 g Wasser, lauwarm
- 20 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 200 g Roggenmehl Type 1150
Quellstück
- 25 g Paniermehl
- 50 g Wasser
Hauptteig
- 90 g Wasser
- 280 g Dinkelmehl Type 630 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 1 TL Schmalz
- Öl zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 382 kJ / 91 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 250 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Buttermilchbrot
18h
Kosaken-Doppelbrot
14 Std. 30 Min
Waldstauden-Roggenbrot
23 Std. 30 Min
Dinkelbrot mit Kürbiskernen
15 Std. 45 Min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16 Std. 45 Min
Volle Kanne Vollkorn-Brot
17h
Klassisches Brotgewürz, grob geschrotet
5 Min
Ciabatta
8 Std. 30 Min
Bauernbrot
16 Std. 15 Min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15 Std. 40 Min
Dinkel-Buchweizen-Brot
2h 30 min
Hayas Sauerteigbrot
20 Std.