Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 250 g plain flour, plus extra for dusting
- 180 g unsalted butter, chilled and cut into pieces (see Tips)
- 40 g water
- 1 tbsp lemon juice
- 2 pinches salt
- 1 egg yolk
Filling
- 1 garlic clove
- 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into pieces
- 5 sprigs fresh chives, cut into pieces
- 250 g smooth ricotta cheese
- 40 g sour cream
- 2 eggs, 1 lightly beaten, to glaze
- 2 pinches ground black pepper, plus extra to season
- ½ tsp sea salt, plus extra to season
- 200 g cherry tomatoes, cut into halves (see Tips)
- rocket, for garnishing
- pine nuts, to serve (optional)
- vincotto (vino cotto), to serve (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2171.9 kJ / 517.1 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Tłuszcz
- 35.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.8 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 350 mg
Alternatywne przepisy
Mediterranean pasta salad
50min
Leek and cheddar pudding
1 godz. 20 min
Filo spinach slice
55min
Courgette strudel
1 godz. 20 min
Cheese and spring onion galette
1 godz. 15 min
Caramelised leek and feta tart (TM6, Maria Stuart)
2 godz. 25 min
Spinach and artichoke penne
1h 5 min
Roasted vegetables with horseradish cream
40min
Broccoli mustard pasties
1 Std. 55 Min
Leek and ham tart
1 Std. 55 Min
Brunch bread
1 godz. 15 min
Spinach and feta galette
1h 50min