Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- skórka pomarańczowa, z połowy pomarańczy, ekologiczna, bez białych błonek
- 5 - 6 gałązek kolendry, świeżej
- 10 - 15 liści mięty, świeżych
- 2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 650 g wołowiny, pokrojonej w 3 cm kostkę, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 60 g jogurtu typu greckiego
- 100 g sera feta, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 25 - 30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej na 1 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 304 kJ / 72 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 1 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 0.3 g
Alternatywne przepisy
Satay z sosem orzechowym
1h 55 min
Grillowane szaszłyki wieprzowe w tajskiej marynacie
7 godz. 10 min
Kofty z jagnięciny i chutney z mango
3 Std. 10 Min
Kotlety (kofty) z jagnięciny i fety w greckim stylu
30min
Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas
40min
Marynata teriyaki
15 Min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 Std.
Kofty z kurczaka i letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
30min
Cevapcici z sosem tzatziki
30min
Sos teriyaki
15 Min
Szarpana wieprzowina
4 Std. 15 Min