Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mąki żytniej, typu 720
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 450 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
- 300 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
½
łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (opcjonalnie) - 15 g soli
- masło, ilość do posmarowania formy keksowej
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.3 kJ / 84.4 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 18.4 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min