
Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 20 min
24 kromki
Składniki
-
mąki żytniej typu 720150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
ziaren orkiszu (patrz wskazówka)450 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)300 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
soli15 g
-
masło ilość do posmarowania formy keksowej
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
84.4 kcal /
353.3 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
18.4 g
Błonnik
2.1 g