Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

4.7 161 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 20 min
24 kromki

Składniki

  • mąki żytniej typu 720
    150 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    150 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
    450 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    300 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
    5 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • soli
    15 g
  • masło ilość do posmarowania formy keksowej
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 84.4 kcal / 353.3 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 0.9 g
Węglowodany 18.4 g
Błonnik 2.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...