Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
TM6 TM5

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim

4.7 (148 ocen)

Składniki

  • 150 g mąki żytniej, typu 720
  • 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe

  • 450 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
  • 300 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
    lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (opcjonalnie)
  • 15 g soli
  • masło, ilość do posmarowania formy keksowej
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
353.3 kJ / 84.4 kcal
Białko
2.5 g
Węglowodany
18.4 g
Tłuszcz
0.9 g
Błonnik
2.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy