Chlebek jabłkowy

Chlebek jabłkowy

3.9 42 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
15 kawałków

Składniki

Chlebek jabłkowy
  • 200 g orzechów laskowych
  • 350 g jabłek, kwaśnych (np. Jonagold), obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 250 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 1 banan, dojrzały pokrojony na kawałki
  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
Krem
  • 50 g jabłek, suszonych, w krążkach
  • 70 g cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Białko 9 g
Kalorie 2287 kJ / 546 kcal
Tłuszcz 37 g
Błonnik 3.2 g
Węglowodany 43 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...