Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g płatków owsianych
- 500 g wody
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 łyżki miodu
- 100 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni
- 200 g mąki żytniej
- 380 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i dłoni
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
- mąka chlebowa, ilość do oprószenia dłoni
- olej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1738 kJ / 415 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 4.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatta
4 Std. 40 Min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Portugalski placek - Folar
8hod. 40min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1h 30min
Pissaladière - francuska pizza
1 Std. 20 Min
Prowansalski baton z migdałami i miodem
4 Std. 40 Min
Fougasse - chleb francuski
2h
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2h 20min
Podpłomyki w libańskim stylu
2h 20min
Żytnie chlebki z bananem
1 Std. 55 Min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1 Std. 20 Min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 min