Urządzenia i Akcesoria
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
600 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
600 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
10 g świeżych drożdży, (patrz wskazówka)¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
20 g soli
-
200 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
2.5 g
Kalorie
436.5 kJ /
104.2 kcal
Tłuszcz
1 g
Błonnik
4.2 g
Węglowodany
25.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min