Wersje kompatybilne
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego, (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 600 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 600 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 20 g soli
- 200 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 436.5 kJ / 104.2 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 25.2 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min