Wersje kompatybilne
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego, (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 600 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 600 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 20 g soli
- 200 g śliwek suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 436.5 kJ / 104.2 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 25.2 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18u. 45min
Żytni zakwas chlebowy
96u.
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb żytni na zakwasie
17u. 25min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17u. 25min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18u. 45min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18u. 20min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18u. 45min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17u. 20min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min