Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie

Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie

4.9 78 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
28 kromek

Składniki

Zaczyn
  • mąki żytniej typu 720
    160 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    140 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • jabłek twardych, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki, np. Granny Smith (patrz wskazówka)
    250 g
  • cydru
    150 g
    150 g soku jabłkowego
  • wody
    100 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
    5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba
    600 g
  • soli
    25 g
  • olej ilość do natłuszczenia miski
  • masło ilość do natłuszczenia formy
  • otręby pszenne ilość do oprószenia formy
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 104.6 kcal / 437.6 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 0.5 g
Węglowodany 21.7 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 347.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...