Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
TM6 TM5

Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie

4.9 (77 ocen)

Składniki

Zaczyn

  • 160 g mąki żytniej, typu 720
  • 140 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe

  • 250 g jabłek, twardych, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki, np. Granny Smith (patrz wskazówka)
  • 150 g cydru
    lub 150 g soku jabłkowego
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
    lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba
  • 25 g soli
  • olej, ilość do natłuszczenia miski
  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • otręby pszenne, ilość do oprószenia formy
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
437.6 kJ / 104.6 kcal
Białko
3.2 g
Węglowodany
21.7 g
Tłuszcz
0.5 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
1.4 g
Sód
347.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy