Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 160 g mąki żytniej, typu 720
- 140 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 250 g jabłek, twardych, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki, np. Granny Smith (patrz wskazówka)
-
150
g cydru
lub 150 g soku jabłkowego - 100 g wody
-
½
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba
- 25 g soli
- olej, ilość do natłuszczenia miski
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- otręby pszenne, ilość do oprószenia formy
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 437.6 kJ / 104.6 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 21.7 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 347.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20u.
Żytni zakwas chlebowy
96u.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min