
Urządzenia i Akcesoria
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
28 kromek
Składniki
Zaczyn
-
mąki żytniej typu 720160 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)140 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
jabłek twardych, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki, np. Granny Smith (patrz wskazówka)250 g
-
cydru150 g
-
wody100 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)½ łyżeczki
-
mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba600 g
-
soli25 g
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
otręby pszenne ilość do oprószenia formy
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
104.6 kcal /
437.6 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
0.5 g
Węglowodany
21.7 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
347.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska