Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki wody różanej
- 50 g cukru pudru
Krem różany
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 3 łyżki płatków róży, w cukrze, plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta (ok. 80 g)
- 2 łyżeczki wody różanej
- 30 - 40 g syropu barmańskiego grenadina
- żurawina, suszona, do dekoracji
- migdały, w płatkach, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 901 kJ / 215 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 22.1 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierniczki-witrażyki
2h 10min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 Std. 40 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 Std.
Mazurek cytrynowy
2h
Mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym
2h 30min
Mazurek bakaliowy
2 Std. 40 Min
Kutia
24 Std. 50 Min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1h 35min
Pascha Wielkanocna
12sa 30 dk
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Mazurek chałwowy
7 Std. 30 Min