
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki wody różanej
- 50 g cukru pudru
Krem różany
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 3 łyżki płatków róży, w cukrze plus dodatkowa ilość do posmarowania ciasta (ok. 80 g)
- 2 łyżeczki wody różanej
- 30 - 40 g syropu barmańskiego grenadina
- żurawina, suszona do dekoracji
- migdały, w płatkach do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 215 kcal / 901 kJ
- Białko
- 2.1 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Węglowodany
- 22.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grecka bougatsa z kremem
4 Std. 45 Min
Mazurek śliwkowy
1 Std. 45 Min
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
2 Std. 30 Min
Mazurek bakaliowy
2 Std. 40 Min
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 Std. 35 Min
Krem dekoracyjny z serka
5 Min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 Std. 40 Min
Piernik staropolski cz. II
98 Std.
Piernik staropolski cz. I
672 Std. 30 Min
Pierniczki-witrażyki
2 Std. 10 Min
Wielkanocna pascha z pistacjami
13 Std.
Pascha Wielkanocna
12 Std. 30 Min