Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ziaren pszenicy, łuskanej (tzw. "na kutię")
- woda, wrząca, do zalania pszenicy
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g migdałów, blanszowanych, całych
- 250 g maku
- 350 g mleka, 3,2 % tłuszczu
- 100 g rodzynek
- 200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1512.9 kJ / 361.6 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 42.7 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 23.3 mg
Alternatywne przepisy
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25 godz. 15 min
Mazurek różany
1hod. 40min
Kompot z suszu
2hod. 10min
Pascha Wielkanocna
12 godz. 30 min
Kluski z makiem
40 min
Śledzie w sosie makowym
1h 30min
Korzenny śledź z jabłkiem
2 godz. 30 min
Warstwowa sałatka śledziowa
2 Std. 45 Min
Mazurek śliwkowy
1h 45min
Mazurek chałwowy
7h 30min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 Std. 20 Min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1hod. 40min