Urządzenia i Akcesoria
Babka marchewkowo-pomarańczowa
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 kawałków
Składniki
-
100 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
270 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
330 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
4 jajka
-
220 g cukru
-
50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Lukier
-
150 g cukru
-
25 - 30 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
-
owoce kandyzowane, mieszane, w kawałkach ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
4.6 g
Kalorie
1334.2 kJ /
318.7 kcal
Tłuszcz
9.5 g
Błonnik
1.6 g
Węglowodany
54.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYJĄTKOWE BABKI!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Muffinki z likierem jajecznym
45 min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 godz. 35 min
Bakaliowiec
2 godz. 50 min
Babka makowa
1 godz. 20 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1 godz. 35 min