Ciasto czekoladowe z grzańcem

Ciasto czekoladowe z grzańcem

4.4 185 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
20 kawałków

Składniki

Lukier
  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
    1 łyżeczka korzenna przyprawa do piernika
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego
Ciasto
  • 250 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 140 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 2 - 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
    4 - 6 łyżeczek korzenna przyprawa do piernika
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały, w płatkach do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 44.8 mg
Białko 3.2 g
Kalorie 1177.7 kJ / 281.5 kcal
Tłuszcz 14.4 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Węglowodany 33.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...