![Leek and cheddar pudding Leek and cheddar pudding](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F5807CF3-8523-49E4-B5FE-C46C85856E34/Derivates/4596A0A5-C7F0-4576-81F1-FACC84D57245.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g unsalted butter, plus extra for greasing
- 650 g sourdough bread (day old), cut into slices (1.5 cm)
- 100 g tasty cheese, cut into pieces (3 cm)
- 3 garlic cloves
- 3 leeks, white and light green parts only (approx. 350 g), cut into slices
- 60 g fresh baby spinach
- 1 dried bay leaf
- 4 sprigs fresh thyme, leaves only
- ½ tsp salt, to taste
- ¼ tsp ground black pepper, to taste
- 6 eggs
- 350 g milk
- 300 g sour cream
- 2 tsp Dijon mustard
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2897.7 kJ / 689.9 kcal
- Białko
- 26.7 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 39.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.2 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 988.2 mg
Alternatywne przepisy
Pork and apple cider stew
1h 40min
Cauliflower gratin
1 Std.
Cauliflower and sweet potato lasagne
1j 35 menit
Spinach and ricotta patties with tomato sauce
30 Min
Mushroom tart
50 Min
Mushroom-stuffed mushrooms
50 Min
Beef cobbler with polenta dumplings
1h 30min
Cabbage rolls
1h 50min
Apple shortcake
1h 50min
Whole cauliflower with pea purée
40 min
Beetroot, feta and spinach quiche
1h 40min
Ham and zucchini quiche
1h 45min