Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 - 800 g stewing beef (gravy beef or chuck steak), cut into cubes (4-5 cm)
- 40 g plain flour
- 2 garlic cloves
- 2 celery stalks, cut into pieces (3 cm)
- 1 tbsp oil, plus extra for brushing
- 1 brown onion, cut into eighths
- 100 g bacon, cut into pieces (2 cm)
- 2 carrots (approx. 250 g), cut into rounds (1 cm)
- 100 g red wine
- 1 tbsp Meat stock paste (see Tips)
- 2 dried bay leaves
- 1 tbsp Worcestershire sauce
- ½ tsp salt
- ½ tsp ground white pepper
- 4 sprigs fresh thyme, leaves only
- 200 g fresh button mushrooms, cut into halves
- 350 g potatoes, peeled and cut into thin slices (5 mm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1509.8 kJ / 359.5 kcal
- Białko
- 35.8 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 15.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 584.1 mg
Alternatywne przepisy
Beef stew with buttermilk dumplings
1h 40min
Beef stroganoff
35min
Mexican cottage pie
1 Std. 30 Min
Beef goulash with dumplings
1h 45min
Beef ragu
1 Std. 25 Min
Beef Burgundy
1h 45min
Lamb spezzatino
1h 45min
Chicken cacciatore
50min
Chicken chasseur
1 Std. 50 Min
Irish stew
1 Std. 30 Min
Hunters' stew
1 Std.
Beef "Burgundy"
40min