Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g olive oil, plus extra for greasing
- 100 g slivered almonds
- 50 g tasty cheddar cheese, cut into pieces
- 80 g brown onion, cut into halves
- 2 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- 40 g salted butter
- 1 tsp dried oregano
- 1 - 2 pinches cayenne pepper, to taste
- 1 - 2 pinches nutmeg, to taste
- 5 eggs
- 1 tbsp plain flour
- 200 g feta cheese, cut into pieces (3-4 cm)
- 500 g frozen spinach leaves, thawed and well drained (see Tips)
- 30 g lemon juice
- ½ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 5 sheets filo pastry
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2512.5 kJ / 598.2 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 40.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.3 g
- Błonnik
- 59.5 g
- Sód
- 894 mg
Alternatywne przepisy
Pumpkin tart
2j 15 menit
Gozleme
1 Std. 40 Min
Cheese and spring onion galette
1h 15 min
Ricotta patties with chilli lime corn
1h 20 min
Fresh tomato tart
40 min
Pumpkin and ricotta cannelloni
1h 20 min
Broccoli mustard pasties
1h 55min
Steamed eggplant and ricotta lasagne
1h 25 min
Mushroom croustade
1sa 35 dk
Vegetable lasagne
1sa 35 dk
Spinach and feta galette
1u. 50min
Feta, spinach and potato frittata
1h