Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 140 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 - 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 25 g oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczki soli
- 1000 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona (opcjonalnie) -
¾
łyżeczki majeranku, suszonego
lub ¾ łyżeczki tymianku, suszonego - pieprz czarny, świeżo mielony, ilość do oprószenia
- koperek, świeży, tylko liście, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1601.4 kJ / 382.5 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 30.8 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartoflanka
55min
Kapuśniak kaszubski
45 Min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 Min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40 Min
Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
3 Std.
Gulasz ziemniaczany
1 Std. 10 Min
Sałaciorka
50 Min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45 Min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1 Std.
Egejska zupa warzywna
50 Min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1 godz. 35 min
Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą
40 Min