
Urządzenia i Akcesoria
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
600 g wody
-
2 ząbki czosnku
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
50 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
100 g liści szpinaku baby, świeżych
-
40 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
600 g filetów z ryby o białym mięsie (np. halibut, łupacz, dorsz; 1 cm grubości), bez skóry i ości
-
400 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
-
¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
4 łyżeczki mąki z cieciorki (ok. 15 g, patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
-
2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
-
200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
-
250 g jogurtu typu greckiego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
452.1 kcal /
1891.4 kJ
Białko
42.4 g
Tłuszcz
15.4 g
Węglowodany
42.7 g
Błonnik
9.8 g