Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami

Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami

3.5 39 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 600 g wody
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
    2 zielone papryczki chili, świeże, ok. 6-8 cm długości, bez gniazd nasiennych
  • 50 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
    100 g liści szpinaku, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g filetów z ryby o białym mięsie (np. halibut, łupacz, dorsz; 1 cm grubości), bez skóry i ości
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 łyżeczki mąki z cieciorki (ok. 15 g, patrz wskazówka)
    10 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 250 g jogurtu typu greckiego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 452.1 kcal / 1891.4 kJ
Białko 42.4 g
Tłuszcz 15.4 g
Węglowodany 42.7 g
Błonnik 9.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...