Zupa krem z buraków i szaszłyki warzywne z tofu na parze

Zupa krem z buraków i szaszłyki warzywne z tofu na parze

4.1 91 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g sosu sojowego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g tofu, bardzo twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 4 pieczarki duże, pokrojone w ćwiartki
    8 pieczarek, średnich, przekrojonych na pół
  • 8 - 12 pomidorków cherry
  • 1 cukinia pokrojona w 1,5 cm plastry
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia warzyw
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g włoszczyzny do zupy (marchewka, pietruszka, seler, por), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 500 g czerwonych buraków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżki białego octu winnego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 347 kcal / 1452.8 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 34 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 3.4 g
Sód 1387.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...